resultater

OL og PL

Sammenkobling af de to lege


I Rom i 1960 forsøgte man så for første gang at sammenkoble De Olympiske Lege for handicappede og De Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. I Rom deltog over 400 handicappede atleter fra i alt 23 lande. Ved De Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer. Det placerede Danmark som den niendebedste blandt 54 deltagende nationer.

 

Rykker ind i OL-faciliteterne


Fire år senere i Seoul forsætter Danmark sin store medaljehøst og vinder henholdsvis 25 guld-, 19 sølv- og 22 bronzemedaljer. Det placerer igen Danmark på en niendeplads ud af 61 deltagende lande. Kendetegnende for legene i Seoul er, at de paralympiske atleter for første gang får adgang til de samme idrætsfaciliteter og areaner som de olympiske idrætsudøvere. Ligesom for fire år siden er medierne i Seoul igen stærkt til stede. Den dengang nye TV-station, TV2, har et hold med, som dagligt bringer sidste nyt fra konkurrencerne, og danske journalister rapporterer direkte fra legene. Det er ved legene i Seoul også første gang, at professionelle fotografer sørger for billeddækningen.

 

Mogens Justesen ved PL i 1988 - foto Mogens Laier

 

Atlanta, USA i 1996 er et vigtigt punkt i den paralympiske historie. Her deltager atleter med udviklingshæmning nemlig for første gang i den paralympiske historie. De deltager i en række udvalgte discipliner i atletik og svømning. Den danske medaljehøst blev samlet på 7 guld-, 17 sølv-, og 17 bronzemedaljer. Især svømmerne gjorde sig positivt bemærket i Atlanta med 5 guld-, 10 sølv-, og 14 bronzemedaljer.

 

”Paralympics”

Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen De Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (De Paralympiske Lege), som fra Seoul i 1988 dermed bliver den officielle betegnelse. Para er græsk og betyder ligestillet, ved siden af, ligeværdigt.

 

Danske atleter har deltaget i De Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. 
 

Hovedsponsorer
sponsor-jysk.jpg sponsor-pressalit.jpg
Paralympisk tøjpartner
Bestseller - Vera Moda og Jack N Jones

Facebook

Instagram

@stinnatange sammen med en glad og stolt familie🇩🇰👏🏼 Vi forstår dem godt☺️ #AllForStinna #AllForRio

A photo posted by Danmark til PL (@danmarktilpl) on

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paralympisk magasin

 

Dansk konkurrenceprogram