Svømning er en af de mest traditionsrige sportsgrene inden for parasporten. Faktisk var det den første idræt overhovedet, hvor idrætsudøvere med handicap kunne møde hinanden i konkurrence. Det internationale niveau er meget højt. Faktisk er de verdensrekorder, der er sat på de korte distancer af blinde svømmere, meget tæt på almenidrættens verdens- og olympiske rekorder.
Svømmekonkurrencerne afvikles på samme måde som ved alle andre internationale mesterskaber. Der svømmes indledende heats om formiddagen, og de hurtigste otte svømmere i hvert løb svømmer finalen sidste på eftermiddagen. Dommerne er specialuddannede, så de også kan dømme ud fra deltagernes handicap.
Konkurrencerne er delt op i 14 handicapklasser. Svømmerne med fysiske handicap er delt op i ti klasser, hvor en udøver i klasse S1 har størst handicap og en udøver i klasse S10 har mindst handicap. Svømmerne med synshandicap er delt op i tre klasser: S11 er helt blinde, mens S12 og S13 er svagtseende. Klasse S14 består af atleter med udviklingshandicap.
Svømmerne er alle klassificerede af en stab af veluddannede læger og fysioterapeuter, så alle svømmere kan konkurrere på lige fod, selv om deres handicap umiddelbart syner vidt forskelligt.
Ikke overraskende er svømning DHIF's største idrætsgren. 118 af DHIF's klubber har svømning på programmet.
Team Danmark støtter de bedste danske svømmere.
Facts
Medaljesæt: 152
Danske PL-medaljer i 2012: Ingen
Handicapgrupper: Fysisk handicappede, synshandicappede og udviklingshandicap
Discipliner: Butterfly, rygsvømning, brystsvømning, fri svømning, individuel medley
Antal deltagere ved PL 2016: 620
Venue: Svømmekonkurrencerne afvikles i Olympic Aquatics Stadium i Barra - læs mere ved at klikke her.
Se IPC's video om discipliner, regler, udstyr og klassifikation i svømning her:
Kontaktpersoner
Landstræner Bjarne Kragh
E-mail: bjarnekragh65@gmail.com
Tlf.: + 45 31 72 48 07
Elitekonsulent i DHIF Gregers Lehmann Bruun
E-mail: glb@dhif.dk
Tlf. +45 24 26 24 08