Den 23-årige para-atlet fra Vejle spurtede sig torsdag aften til en sølvmedalje på 100 m distancen ved de Paralympiske Lege i Rio. Dagen bød også på en samlet fjerdeplads i holdkonkurrencen i paradressur og en 8. og 9. plads i landevejscykling.
Hver dag en ny dansk medalje. For femte dag i træk vandt Danmark ædelt metal ved de Paralympiske Lege i Rio. Sent torsdag aften tog den benamputerede sprinter Daniel Wagner sølv på 100 m. Dermed er Parasport Danmarks officielle målsætning om fem medaljer nået, men der er mulighed for flere i de kommende dage, særligt i ridning og atletik.
Med dagens sølvmedalje ser den danske høst således ud:
Guld
Peter Rosenmeier, bordtennis (single)
Sølv
Susanne Jensby Sunesen, dressur (mesterskabsklasse)
Daniel Wagner, atletik (100 m løb)
Bronze
Jonas Larsen, svømning (150 m medley)
Stinna Tange Kaastrup, dressur (mesterskabsklasse)
ATLETIK
Der skulle et målfoto til at afgøre, at Daniel Wagner torsdag aften kunne hænge en PL-sølvmedalje om halsen efter 100 m finalen for klasse T42. Det samme kunne briten Richard Whitehead, der ligesom danskeren krydsede målstregen efter præcis 12.32 sekunder. Australske Scott Reardon vandt løbet i tiden 12.26 sekunder.
- Det føles helt fantastisk. Jeg stillede op i 100 m løbet for at vinde en medalje, så jeg skulle bare ind og lave det bedste løb, jeg overhovedet kunne. Jeg vidste, jeg skulle have en hurtig start og så presse den hele vejen. Ikke noget med at stoppe fem meter før stregen, som man ofte ser. Jeg kunne bare mærke, at Richard (Whitehead, red.) kom lynhurtigt bagfra, så jeg laver bare det vildeste dyk ind over målstregen. Det var det, der gjorde, at det blev til sølv og ikke bronze, siger Daniel Wagner.
Medaljen er den første til Daniel Wagner og dansk para-atletik ved legene i Rio, men det er ikke sikkert, at det bliver den sidste. Lørdag gælder det nemlig vejlenserens favoritdisciplin længdespring, hvor han er forsvarende bronzemedaljevinder fra London 2012.
- Denne oplevelse tager mig virkelig tilbage til London. Det er lige så uvirkeligt og fantastisk. Men jeg vil gøre alt for, at det ikke stopper her, og nu er jeg klar til at fokusere fuldstændig på længdespringskonkurrencen, siger Daniel Wagner.
RIDNING
I dag skulle den sidste af de fire danske paradressurryttere ride mesterskabsprogrammet på Olympic Equestrian Centre. Caroline Cecilie Nielsen, København, og Leon leverede et ridt til 69,057 %, hvilket udløste en 6. plads i grad II-klassen.
Samtidig betyder resultatet at Caroline og Leon avancerer til en 6. plads i klassen, og dermed er ekvipagen klar til morgendagens kür, hvor de syv bedste ryttere fra teamtesten og mesterskabsprogrammet kvalificerer sig. Således får küren deltagelse af alle fire danske ryttere.
- Jeg er rigtig tilfreds med mit ridt. Jeg har gjort alt, hvad der stod i min magt for at ride de procenter hjem, der skulle til, sagde Caroline efter ridtet.
Efter Carolines ridt stod det klart, at Danmark samlet havde 428,229 point i holdkonkurrencen - hvad der rakte til en flot dansk 4. plads til paradressur-landsholdet. Det er samtidig det højeste pointtal et dansk paralandshold har redet til et internationalt mesterskab. Holdresultatet blev afgjort ved sammenlægning af holdenes tre bedste resultater fra hhv. team test og mesterskabsklasse.
Landstræner David Amager er fuldt ud tilfreds.
- Det er helt vildt, hvad vores ryttere har præsteret. Havde det her været for fire år siden havde vi vundet guld - niveauet er bare blevet tårnhøjt, og vi er rigtig godt på vej. Rytterne har bare været så velforberedte og klar på opgaven, og de er stadig i en opadgående udviklingskurve - de kan nå så langt de kommende år. Og vi har allerede to individuelle medaljer i hus, og jeg er overbevist om, at chancerne er gode for mere metal i morgen.
CYKLING
Håndcykelrytterne Kim Klüver Christiansen, Løsning, og Michael Jørgensen, Grindsted, blev henholdsvis nummer otte og ni i et felt på et dusin ryttere i dagens 60 km linjeløb.
Der blev kørt fire omgange i blæsevejret på den 15 km lange flade rute langs Rio de Janieros kyststrækning. Allerede på anden omgang blev Michael Jørgensen sat, og han formåede aldrig at kæmpe sig tilbage til det otte mand store hovedfelt, der kørte med en gennemsnitsfart på 40,5 km/t.
- Jeg vidste fra starten af, at det her ikke er min slags cykelløb. Jeg vil helst have nogle sving med nogle bakker, de her lige flade stræk er slet ikke mig. Vi satser på næste gang i Tokyo, siger Michael Jørgensen.
Kim Klüver Christiansen lå længe godt i feltet og var toer over stregen efter både anden og tredje runde, men kom dårligt gennem u-svinget halvejs gennem fjerde og sidste omgang og endte som nummer otte i tiden 1.28.59 - 11 sekunder efter vinderen, tyske Vico Merklein.
- Jeg tabte bronzemedaljen. Guld og sølv fik hul til sidste omgang og ingen havde kræfterne til at følge med, og så var der positionskamp om bronzemedaljerne. Hvis jeg havde en bedre position i det sidste sving, kunne jeg lige så godt have ligget tre-fire positioner længere fremme, siger Kim Klüver Christiansen.
Program for fredag den 16. september (dansk tid)
Morgendagens danske program byder på ridning og svømning. Med medaljebrillerne på, bliver det især interessant at følge de fire stærke danske ekvipager, der alle har kvalificeret sig til küren.
RIDNING
Annika Lykke Dalskov Risum, Otterup - kür kl. 14.16
Susanne Jensby Sunesen, Thisted - kür kl. 14.32
Stinna Tange Kaastrup, Odense - kür kl. 18.24
Caroline Cecilie Nielsen, København - kür kl. 20.38
SVØMNING
Niels Mortensen, Aarhus - 50 m fri, indledende kl. 15.04, finale kl. 22.57
Amalie Vinther, Thisted - 50 m fri, indledende kl. 15.09 - finale kl. 23.03
Jonas Larsen, Valby 50 m ryg, indledende kl. 16.16 - finale kl. 00.51